Schoenmaker blijft niet bij zijn leest

Naast de beroemde tassen en schoenen hangt sinds gisteren ook de kledinglijn van Fred de la Bretonière in de winkel. De beroemde Nederlandse schoenenontwerper ging daarvoor een samenwerking aan met Sjaak Hullekes.

Sinds gisteren in de winkel: Fred de la Bretonière Clothes. Tegelijkertijd opende de Nederlandse schoenenontwerper de eerste kledingwinkel, aan de Amsterdamse Jacob Obrechtstraat. De herfst/winter 2011-collectie bevat uiteraard grote stukken leer, voorzien van opgestikte riemen en alleen de hoognodige naden. Natuurlijke kleuren zoals taupe, bruin, camel, off-white en zwart voeren de boventoon.

Het was het idee van de inmiddels 67-jarige ontwerper zelf om met een eigen kledinglijn te komen. De gedachte bestond al jaren, maar werd werkelijkheid tijdens het veertigjarig bestaan van het bekende merk, vorig jaar.

Het aantrekken van Sjaak Hullekes als ontwerper kwam niet uit de lucht vallen: De la Bretonière ontwierp al eens eerder schoenen voor bij de collectie van Hullekes. De twee vinden elkaar in hun visie: functionele kleding, ambachtelijk gemaakt. En met snelheid, lacht spraakwaterval De la Bretonière. „Alles moet snel bij mij. Ik heb het geduld niet om lang over een collectie te doen.” Hij herkent in Hullekes ook veel van zichzelf. „Hij blijft, net als ik, bepaalde dingen op zijn eigen manier zien. En steekt vervolgens de handen uit de mouwen en gáát.”

„Wat ik bewonder in Fred is zijn drift”, zegt Hullekes op zijn beurt. „Dat inspireert me om het zelf ook te doen.” De la Bretonière ziet in Hullekes een waardig partner. „Twee creatieve personen bij elkaar, dat komt goed. Ik zie in hem iemand die mij op den duur kan inspireren.” Een opvolger, wellicht? „Zo zou ik het niet willen noemen. Ik zie in hem een smaakmaker voor mijn bedrijf. Maar mijn twee kinderen zijn geen opvolgers, die hebben hun eigen carrière. En het merk mag natuurlijk niet uitsterven.”

Hullekes moest in het half jaar dat de samenwerking nu pas bestaat zich verdiepen in en houden aan de werkwijze van het reeds gevestigde bedrijf. Geen probleem voor de winnaar van de Dutch Fashion Award in 2009: „Vaak is het zo dat je voor bedrijven die je sympathiek vindt betere ontwerpen maakt. Je weet wat de kaders zijn, je weet met welke materialen je moet werken. Je springt er fris in en dat vind ik heerlijk.”

Met de kledinglijn wijkt de la Bretonière af van waar hij zo bekend mee is geworden. De schoenmaker blijft dus niet, aldus het gezegde, bij zijn leest. „Dat heb ik al eens eerder gehoord”, lacht hij. „Maar ik heb het eens opgezocht en een leest is ook een ander woord voor taille. In die zin blijf ik er dus wel degelijk bij. Na schoenen en tassen is dit een logisch vervolg.” Hullekes vult aan: „Weet je wat het is? Een goede vormgever kan alles vormgeven. Je kleedt iets aan, of het nu een tuin, een voet of een lijf is.”

Bron: Spits