Schoenmakers blijven bij hun leest

 

RUURLO – Vroeger had ieder dorp zijn eigen schoenmaker. Vaak zelfs meerdere, ook in Ruurlo. Familiepark Cactus Oase aan de Jongermanssteeg krijgt een authentieke schoenmakerij uit de jaren vijftig van de vorige eeuw terug.

Met dank aan Ruurloër Gerard Boerhout (72) en Vo

rdenaar Arno Visser (65. Gerard Boerhout streek een aantal jaren geleden vanuit ‘t Gooise Bussum in Ruurlo neer. Hij volgde als jonge jongen de ambachtsschool in Amsterdam waar hij het vak van schoenmaker leerde. Naast zijn ouderlijk huis in Bussum was een schoenmakerij te vinden. Daar ging hij als jongeling aan de slag om de schoenmakerij in 1962 als twintigjarige over te nemen. Hij runde die schoenmakerij vele jaren. Uit die jaren stammen nog talloze authentieke handwerkgereedschappen en machines waarmee hij werkte. Die nam hij mee naar zijn Ruurlose woonboerderij waar ze werden opgeslagen. Toen Boerhout vorig jaar zomer met vrienden een bezoek bracht aan het familiepark van Anny en Bert van der Meer ontstond het idee om een authentieke schoenmakerij in de Cactus Oase in te richten. Dat was nog voordat de historische vereniging Old Reurle het idee opperde om een authentieke langsdoorsnede van een boerderij na te bouwen.

Boerhout kreeg het overbodig geworden ‘houten huisje’, waarin Old Reurle een informatiestand had ingericht, van de oase cadeau. Begin december stuitte Boerhout op een artikel in deze krant,dat meldde dat Arno Visser uit Vorden stopte met zijn schoenmakerij aan de Raadhuisstraat. ,,Ik ben direct de auto ingestapt en naar Vorden gereden. Ik wilde Visser vragen of hij mee wilde werken aan de inrichting van de schoenmakerij. Hij deed spontaan mee. Zo is onze samenwerking ontstaan”, zegt Boerhout als hij samen met Visser de laatste hand aan de inrichting van de kleine en knusse schoenmakerij legt. Trots is Boerhout op de werkbank die Visser uit zijn voormalige schoenmakerij beschikbaar stelt. ,,Moet je zien, die leeft.” Handwerkgereedschappen zoals diverse ‘leesten’ en ‘coulissen’ hangen aan de wand. Maar ook een stik- en een reparatiemachine ontbreken niet in werkplaats die zaterdag 25 en zondag 26 maart tijdens de open dagen van het familiepark voor het eerst te bezichtigen is. Dan zijn Gerard Boerhout en Arno Visser ook aanwezig. ,,Bij speciale gelegenheden bemannen we bij toerbeurt de makerij. En ook bij grote groepsontvangsten in het familiepark demonstreren we ons oude beroep”, zegt Boerhout in zijn oude werkschort met daarop nog net zichtbaar de tekst ‘Ambachtelijk Schoenmaker Boerhout den Weert sinds 1918?. Arno Visser wijst naar het uithangbord met de tekst ‘A.L. Visser, gediplomeerd schoenhersteller’ die tot drie maanden geleden bij hem aan de muur van zijn schoenmakerij in Vorden hing.

Hij is daar trots op. ,,Op deze wijze blijft ons beroep levend”, aldus ambachtsman Boerhout.

bron: www.destentor.nl