NSV Plein & Uitreiking Beste Schoenmakerij van Nederland 2013

Op maandag 8 april 2013 werd tijdens Dé Dag voor de Schoenmaker met NSV Plein in de Evenementenhal in Gorinchem de uitslag van de Beste Schoenmakerij van Nederland bekend gemaakt. De prijzen werden uitgereikt door de Nederlandse Schoenmakers Vereniging.

Schoenmakerij De Kaplaars uit Aalten won de titel en werd Beste Schoenmakerij van Nederland. Een jaar lang mag hij in een Skoda Citigo promotieauto voorzien van zijn eigen logo rondrijden.

De wedstrijd “De Beste Schoenmakerij van Nederland” is een initiatief van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging. De inschrijvingen waren dit jaar allemaal van grote klasse.

Er werden hoge eisen gesteld aan de deelnemers.
De deelname aan de Vakwedstrijd voor de Schoenmakerij in de hoogste categorie was een verplicht onderdeel. Daarnaast moesten de deelnemers hun bedrijf presenteren door te omschrijven waarom zij de Beste Schoenmakerij van Nederland zouden moeten worden en een presentatie insturen van hun bedrijf, hun vakwerk en reclameactiviteiten.

Onderdeel van de verkiezing was tevens een onaangekondigd bezoek van de jury aan het bedrijf waarbij er gelet werd op:

• Inrichting en assortiment
• Het interieur- en exterieur van de zaak
• Uitstraling van de ondernemer en zijn personeel
• De kwaliteit van de dagelijkse reparatie
• Reclameactiviteiten in de zaak
• Onderhoud van de machine
• Werken volgens de drie praktijkrichtlijnen van het VASt-traject

De Winnaar:
Schoenmakerij De Kaplaars in Aalten is een mooi bedrijf gevestigd op de hoek aan de Haartsestraat in Aalten. In 2012 is De Kaplaars naar deze mooie locatie verhuisd.

De schoenmakerij is uitgebreid en ruim ingericht waardoor het prachtige vakwerk uitstekend tot zijn recht komt. Verder is er op deze nieuwe locatie ook ruimte voor een goede presentatie van de bijartikelen, onderhoudsmaterialen en een bescheiden maar mooie collectie tassen en klein lederwaren.

Er wordt fantastisch vakwerk gemaakt en de zaak straalt passie voor het vak, vakmanschap en kwaliteit uit. Zowel het ingezonden werk voor de Vakwedstrijd als de aangetroffen reparatie in de winkel was van hoog niveau.

De heer Welkamp zet zich ook in voor overdracht van kennis en heeft inmiddels al diverse schoenmakers opgeleid.

De ingezonden presentatie in de vorm van een bedrijfsfilm was bovendien bijzonder te noemen.

Vakwedstrijd
Onderdeel van de verkiezing is de deelname aan de Vakwedstrijd. Eddie Welkamp behaalde met zijn inzending Goud met 186 punten.

De andere genomineerden:
Samen met de winnaar waren er 5 bedrijven genomineerd.
De genomineerden zijn stuk voor stuk prachtige bedrijven op mooie locaties waarbij zowel het vakwerk in de zaak als de ingezonden bijdrage aan de vakwedstrijd van een hoog niveau zijn. Zij liggen verspreid over het hele land.

2e Prijs
Schoenmakerij Rotonde uit Heiloo
Een mooie zaak met een prachtige entree gevestigd in het Noord-Hollandse Heiloo. Een mooi machinepark en een zeer vriendelijke eigenaar en personeel. Het is een echt familiebedrijf.
Er is een mooi assortiment bijverkoop dat op een bijzondere wijze wordt gepresenteerd. Er is veel aandacht besteed aan het interieur. De hout en donker groene kleuren van de machine geven een mooie uitstraling.

Een ambachtelijk bedrijf waar prima vakwerk wordt gemaakt. De heer Sisanovic Is trots op dit vakwerk en laat dit ook heel duidelijk zien.

3e prijs
Hendrik’s Ambachtelijke Vakschoenmakerij uit Amsterdam
Eigenaar Hendrik Kooij kwam dit jaar bijzonder in het nieuws doordat hij de schoenen van de Queen of pop Madonna mocht maken. Maar deze zaak verzorgt alle reparatie op uitstekende wijze.

De zaak heeft een zeer uitgebreid machinepark en is voor wat betreft het veilig en gezond werken in de schoenmakerij koploper in de branche.

Behalve de schoenreparatie is er ook een uitgebreide sortering bijartikelen, pantoffels en lederwaren. Die via een grote aparte verkoopbalie worden verkocht zonder daarbij de schoenmaker in zijn werk te hinderen.

4e prijs
Schoenmakerij Heutinck uit Doetinchem
Schoenmakerij Heutinck gelegen in het centrum van Doetinchem is bij de genomineerden de zaak met de meeste personeelsleden. Het moeilijke aan meerdere schoenmakers is om een constante kwaliteit te leveren. Schoenmakerij Heutinck slaagt daar heel goed in.

De zaak heeft een mooi uitgevoerd machinepark met prima routing in de kleuren grijs met zwart en er is veel aandacht voor de klant.

Behalve de schoenreparatie is er een uitgebreide sortering schoenfournituren maar ook voor o.a. riemen en klompen kan de klant bij Heutinck terecht.

5e prijs
Petstra’s Hakkenbar uit Meppel
Petstra’s Hakkenbar is gevestigd in het historische centrum van Meppel.
De buitenzijde van het bedrijf heeft een ambachtelijke uitstraling die binnen wordt doorgetrokken in moderne lijnen. Het geheel is ingericht in bordeaux met houtkleur.
Het bedrijf en de schoenmakers hebben een stoere maar vriendelijke uitstraling.

Het klaar – terwijl – u –winkelt principe wordt gehanteerd waarbij zij er in slagen om een constante goede kwaliteit reparatie te leveren.

Bron: www.schoenmaker.nl