Hans Heine winnaar vakwedstrijden tot 25 jaar!

465

Zijdewind, 18 maart 2013

Hans Heine prolongeert titel Nederlands kampioen schoenmaker tot 25 jaar tijdens vakwedstrijden op Skills Masters in Rotterdam.

Op zaterdag 16 maart werd tijdens Skills Masters in Rotterdam de winnaar bekend gemaakt van de wedstrijden voor schoenmakers die gedurende drie dagen op Skills Masters werden gehouden.
Hans Heine uit Amstelveen ging er met de gouden medaille vandoor en werd daarmee Nederlands kampioen schoenmaker tot 25 jaar. Hans, werkzaam in de schoenmakerij van zijn ouders, Schoenmakerij Hans Heine in Amstelveen zal hierdoor de komende tijd de rol van ambassadeur voor de schoenmakerij gaan vervullen. De zilveren medaille ging naar Kumar Autar uit Den Haag. En de bronzen medaille was voor Wisse Bijman uit Harderwijk. Zowel deze drie kandidaten als Colin van der Veen uit Hoogeveen ontvingen bovendien nog het certificaat voor excellent vakmanschap omdat zij boven de gemiddelde norm hebben gepresteerd.

Voor de tweede maal namen de schoenherstellers deel aan de wedstrijden tijdens Skills Masters in Ahoy. Er waren drie complete werkplekken ingericht met alle bijbehorende machines waarop de kandidaten gedurende de openingstijden op vakwedstrijd niveau tegen elkaar moesten strijden. Als zij niet bezig waren met hun schoenen moesten zij de schoenen van de bezoekers poetsen waarbij er een beroep werd gedaan op hun extrovertheid, spontaniteit en creativiteit.

De wedstrijdopdracht:
- Repareren van herenschoenen AGO maakwijze met leren zolen met een opbouwhak met rubber achterlap. De reparatie: het vervangen van complete onderwerken en rubber hakken.
- Repareren van damesschoenen AGO maakwijze met rubberen zolen en blok of naaldhak. De reparatie: het vervangen van halve rubberen zolen en achterlappen en vervangen binnenzool.
- Het poetsen van de schoenen van de bezoekers van Skills Masters en daarbij het vak van schoenmaker / schoenhersteller promoten.

De kandidaten:
Voor de wedstrijden waren er vooraf zes jonge toppers uit de schoenmakerij geselecteerd:

? Colin van der Veen uit Hoogeveen (19 jaar) Petstra’s Hakkenbar / Meppel
? Robbert Lans uit Laren gld. (19 jaar) Schoenmakerij Lans / Lochem
? Kumar Autar uit Den Haag. (23 jaar) Daléro uwschoenmaker /Den Haag
? Hans Heine uit Amstelveen (22 jaar) Heine Schoenservice / Amstelveen
? Wisse Bijman uit Harderwijk (20 jaar) Schoenmakerij Joling / Ermelo
? Joran van Bart uit Maarssen (19 jaar) Schoenmakerij Aerts / Breukelen

Wij, de Nederlandse Schoenmakers Vereniging zijn ontzettend trots op onze kampioenen maar zeker ook op alle kandidaten. Dit kampioenschap laat zien dat de schoenmakerij een levendig beroep is dat continue in ontwikkeling is. Het beroep kent ook veel jonge beoefenaren die op topniveau kunnen presteren. Zo werden op dit kampioenschap nieuwe verftechnieken op de compleet vernieuwde onderwerken gedemonstreerd. Schoenmaker blijf bij je leest? Deze jonge toppers in ieder geval niet!

Foto: Hans Heine – Goud, Kumar Autar – Zilver en Wisse Bijman – Brons
Bron: www.schoenmaker.nl