Het plezier van mooie leren schoenen

Het plezier van mooie leren schoenen
Schoenen zijn geen sluitpost van een garderobe, maar juist de basis. Het schijnt dat vrouwen bij de kennismaking met een man allereerst naar de schoenen kijken. Die geven de eerste indruk. De (soms bijna dwangmatige) liefde van vrouwen voor hun eigen schoenen moge bekend zijn. En ze hebben gelijk. Een paar schoenen van mooi soepel leer zit gegoten en zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond staat. Goede schoenen voelen aan als een natuurlijk onderdeel van je lichaam. Ze ademen als je eigen huid. Mensen die zeggen dat een paar sneakers comfortabeler zitten hebben duidelijk nog nooit een goed paar leren schoenen gedragen. Natuurlijk ga je niet joggen met een paar mooie brogues of pumps. Dus waarom zou je sneakers dragen als je een avond uit gaat?

Bij aristocratische families in Engeland was vroeger de eerste vraag aan een kandidaat-butler welke schoenmaat hij had. Als die niet overeenkwam met die van de landheer viel hij per definitie af. Een butler had namelijk als belangrijke taak om de nieuwe schoenen van zijn baas in te lopen, totdat deze soepel genoeg waren om comfortabel te dragen. Gelukkig is dat niet meer nodig. Een goede schoen past tegenwoordig als een handschoen en is binnen een week ingelopen. Mooie leren schoenen mogen best wat kosten. Als je ze goed onderhoudt kunnen ze jarenlang mee. Draag een paar schoenen nooit twee dagen achtereen, want ze hebben een dag nodig om te herstellen. Je verliest dagelijks al snel een kwart liter zweet via je voeten. Door de schoenen na gebruik te voorzien van ongelakte cederhouten spanners kan je de schoenen in optimale conditie houden. Dit geldt uiteraard alleen voor dichte (heren)schoenen.

Mooi leder is verkrijgbaar in alle soorten. Mooi, goed gelooid kalfsleder verdient in de meeste gevallen de voorkeur. De laatste tijd is suede in opmars. Een mooi materiaal, dat wel extra zorg behoeft. Het tweemaandelijks sprayen met een vochtwerend middel is zeer aan te raden, anders overleven de schoenen een fikse regenbui niet. En glad leer moet natuurlijk regelmatig worden gepoetst. Want met mooie schoenen krijg je niet alleen respect, die toon je ook respect.